Αγγλικα

Νέα

Photo by: Γιάννης Ρούσος

June 04 2018
Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018
LIFE Cyclamen at EU Green Week 2018

Με ενθουσιασμό συμμετείχαμε στη φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα, όπου όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζεύονται με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να σχεδιάσουν ένα πιο πράσινο μέλλον για τον κόσμο μας. Η φετινή Πράσινη Εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 25 Μαΐου 2018 και ήταν αφιερωμένη στο θέμα: «Πράσινες πόλεις για ένα πιο πράσινο μέλλον».

 

Μέσα από αυτή μας τη συμμετοχή μάθαμε ότι περισσότερο από 75% του πληθυσμού της ΕΕ ζει στις πόλεις και καταναλώνει 80% της ενέργειας που παράγεται. Έχουμε δυστυχώς 430.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον κάτι μακρινό για μας, αλλά είναι κάτι που ζούμε καθημερινά και πρέπει να χειριστούμε ΑΜΕΣΑ!

 

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο βιώσιμος σχεδιασμός των πόλεων είναι το θέμα των ημερών με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα. Καθώς όμως η αλλαγή μπορεί να είναι δυνατή μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών είναι πολύ σημαντικό οι τοπικές αρχές να φτιάξουν γέφυρες διαλόγου με τους πολίτες για το σχεδιασμό  και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων. Είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές να παίρνουν τη γνώμη των πολιτών, να αφουγκράζονται τα προβλήματα τους και να προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτά. Η βιώσιμη πόλη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους πολίτες, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει η όποια αλλαγή στη συμπεριφορά και στις συνήθειες.

 

Το συμπέρασμα της εβδομάδας ήταν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων δεν είναι πλέον επιλογή αλλά υποχρέωση μας. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Διαφάνεια από πλευράς πολιτείας και τοπικών αρχών
  • Συμμετοχή του κοινού
  • Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των άλλων χωρών
EU Green Week 2018 with LIFE Cyclamen participation

LIFE Cyclamen at EU Green Week 2018