Αγγλικα

Νέα

Photo by: Γιάννης Ρούσος

June 01 2021
Πρώτος Δικαιούχος 4ης Ανοικτής Πρόσκλησης

Ο Δρ. Σταύρος Πάρλαλης από το Πανεπιστήμιο Frederick έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση από το Έργο LIFE Cyclamen για να συμμετάσχει στο Διαδικτυακό Συνέδριο RETASTE: RETHINK FOOD WASTE. Το συνέδριο διοργανώθηκε μεταξύ 6 και 8 Μαΐου 2021, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

 

Το Συνέδριο RETASTE είχε ως κεντρικό του στόχο την παρουσίαση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στο θέμα της διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τον εμπεριστατωμένο διάλογο για συστήματα μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων και ανακύκλωσης των μη αποφεύξιμων αποβλήτων τροφίμων.

 

Μια σειρά σημαντικών ομιλητών ξεκίνησαν τον διάλογο για καινοτόμες λύσεις και δίνουν νέα προοπτική στην αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, με στόχο να συνδράμουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη και στο μέλλον της ανθρωπότητας. Στο Συνέδριο RETASTE συμμετείχαν ειδικοί σε θέματα τροφίμων, βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας.

 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Δρ. Πάρλαλης παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Save Our Food» που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Αγλαντζιά από τον Απρίλιο 2020 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα Απριλίου 2021. Μέσα σε ένα χρόνο το έργο διέθεσε 14774 μερίδες φαγητού σε 34 επωφελούμενες οικογένειες (117 άτομα) μέσα από 4635 παραδόσεις κατ’ οίκον, χάρη σε 1138 δωρεές φαγητού από 12 τοπικές επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο κόστος αυτού του φαγητού, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγε στα σκουπίδια, ανέρχεται στις 45 χιλιάδες ευρώ.

 

Εταίροι του Έργου “Save Our Food” είναι το Frederick Research Center (επικεφαλής), ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λευκωσίας και η οργάνωση «Μπορούμε».

 

Ο Δρ. Πάρλαλης ήταν ο πρώτος δικαιούχος της 4ης Ανοικτής Πρόσκλησης που ανακοίνωσε το έργο LIFE Cyclamen. Αυτή η Ανοικτή Πρόσκληση καλούσε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν ενδιαφέρον για επιχορήγηση της συμμετοχής τους σε διαδικτυακή εκδήλωση της επιλογής τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το περιβάλλον ή την κλιματική αλλαγή.