Αγγλικα

Νέα

Photo by: Γιάννης Ρούσος

June 08 2022
Παρουσίαση του Προγράμματος LIFE σε εκδήλωση του έργου LIFE MEDEA

Το Εθνικό Σημείο Επαφής του Προγράμματος LIFE για το Περιβάλλον – κα. Μαριλένα Παπασταύρου – συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση του έργου LIFE MEDEA με τίτλο: «Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης». Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 31 Μαΐου, 2022, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου και τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και επ’ ευκαιρίας των 30 χρόνων ζωής του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος LIFE, η κυρία Παπασταύρου παρουσίασε το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο, το οποίο χρηματοδοτεί έργα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Χρησιμοποιήθηκαν παραδείγματα Κυπριακών έργων LIFE για να αναδειχθεί η σημαντική συμβολή του LIFE στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας μας.

 

Δείτε τη σχετική παρουσίαση εδώ.

 

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το Πρόγραμμα LIFE στο σχετικό ενημερωτικό περίπτερο που στήθηκε στην είσοδο του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του έργου LIFE MEDEA, τα οποία έδειξαν ότι:

  • H συμμόρφωση στις οδηγίες περιορισμού της εξωτερικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σκόνης ήταν μέτρια. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες μείωσαν κατά 10-17% τον χρόνο που περνούσαν σε εξωτερικούς χώρους και κατά 10-11% τη φυσική δραστηριότητα που πραγματοποιούσαν στους εξωτερικούς χώρους.
  • H χρήση καθαριστών αέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική στα σπίτια της ομάδας συνδυασμένης παρέμβασης και είχε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας αέρα στους εσωτερικούς χώρους, μειώνοντας κατά 40%-50% τις συγκεντρώσεις μεγάλων και μικρών σωματιδίων σε σύγκριση με τα σπίτια της ομάδας ελέγχου.
  • Υπήρξε σημαντική βελτίωση στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος στις ομάδες παρέμβασης για μείωση της έκθεσης στη σκόνη, με τη βελτίωση να είναι ισχυρότερη και γρηγορότερη στη ομάδα με συνδυασμένη παρέμβαση. Η βελτίωση σημειώθηκε κυρίως στα ασθματικά παιδιά που ήταν ευαισθητοποιημένα σε διάφορα αερο-αλλεργιογόνα.
  • Οι ενήλικες με κολπική μαρμαρυγή που συμμετείχαν στις ομάδες παρέμβασης επίσης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και στον έλεγχο των συμπτωμάτων αρρυθμίας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με τη βελτίωση και σε αυτή την περίπτωση να είναι ισχυρότερη στην ομάδα συνδυασμένης παρέμβασης.

 

Μάθετε περισσότερα για το έργο LIFE MEDEA εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση Υποβολής Πρότασης LIFE πατήστε εδώ.